Astronomie

Astronomie - Viitorul apartine spatiului


Asezarea planetelor se repeta doar la 137 ani in medie.

Suprafata Lunei este egala cu suprafata continentului african.

Deoarece decalajul dintre civilizatiile "tinere" si cele "batrane" poate ajunge la milioane de ani, ne imaginam cu usurinta ca sansele de a inatalni o civilizatie cu mult mai avansata este mult mai mare, pe cand sansa de a ne intalni cu una similara noua pare a fi de ordinul 1-1 milion!

GAURA NEAGRA = obiect ceresc denumit astfel deoarece nu emite nici un fel de radiatie, acestea fiind oprite de campul sau gravitational extrem de puternic, ceea ce impune ca particulele ca er "incerca" sa-l paraseasca sa aiba viteze mai mari decat viteza luminii in vid. Numite si colapsuri, respectiv produsele finale ale colapsului gravitational, gaurile negre se manifesta in exterior numai prin campurile gravitationale, electrostatic si radiatia X produsa atunci cand ea "absoarbe" materie stelara. Energia Gaurilor Negre ar putea-o explica pe cea a quasarilor, a surselor de radiatii x, a radiosurselor.

DEPLASARE SPRE ROSU (deplasare Einstein) = fenomen care evidentiaza indepartarea de sistemul nostu solar a unor corpuri ceresti, prin deplasarea catre lungimi de unde mai mari a liniilor de emisie si absorbtie din spectrul respectivelor corpuri. Cunoscut si sub numele de efect Hubble, acest fenomen se refera, in mod restrans, la nebuloasele extragalactice, fiind interpretat ca o expansiune a Universului; totusi, fenomenul ar putea proveni nu numai din deplasarea corpului ceresc urmarit, ci si din cauza energiei pierdute de cuantele de lumina pentru a invinge campul gravitational stelar si a ajunge la observator.

EFECT EINSTEIN = reprezinta deplasarea spre rosu a unui corp ceresc, ca urmare a afectelor campurilor gravitationale; acest efect a fost evidentiat in anul 1960, cu ajutorul unui alt efect (Mössbauer) si a putut fi observat, la scara cosmica, la stelele pitice albe, cum e steaua Sirius β.

MOARTEA TERMICA A UNIVERSULUI = teorie care, pornind de la al II-lea principiu al termodinamicii, stipuleaza inevitabilitatea mortii termice a universului, dupa un timp foarte indelungat, totusi finit, temperaturile se vor egaliza, similar cazului clasic al oricarui sistem fizic inchis in care componentii respectivului sistem interactioneaza intre ei. Egalizarea temperaturilor in Univers ar fi identica cu incetarea tot mai accentuata a tuturor proceselor din acesta. In timp ce nu exista nici o certitudine ca Universul poate fi asimilat cu un sistem fizic inchis, avem in schimb date certe despre EXPANSIUNEA UNIVERSULUI.



Va recomand sa cititi integral cartea "Viitorul apartine spatiului", scrisa de Florin Zaganescu, aparuta la editura Albatros.



Copyright © 2024 IToyo · Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.