Astronomie

Astronomie - dex


Asteroid = planeta mica din Sistemul Solar, fara lumina proprie, a carei orbita se afla, in general, intre orbitele planetelor Marte si jupiter.

Astru = corp situat pe bolta cereasca (Soare, Luna, planete, asteroizi, comete, stele etc.), care poate fi observat datorita luminii care o emite sau o reflecta.

Aurora Australa = se produce in regiunea polara de Sud.

Aurora Boreala = se produce in regiunea polara de Nord.

Bolta cereasca = emisfera aparenta, pe care par a se deplasa corpurile ceresti in miscarea lor diurna.

Cometele = corpuri mici de gheata cu impuritati, care sa rotesc in jurul Soarelui (se afla la distante mari fata de S); au forma alungita; D mai mic de 10 km; sunt ca niste pete mici de ceata cu lumina cenusie.

Corp ceresc = orice corp natural sau artificial aflat in spatiul cosmic.

Galaxia = sistem stelar in Univers, ansamblu vast de stele, praf cosmic, gaze si alte obiecte ceresti, avand diverse forme si marimi, mentinute impreuna prin atractie gravitationala.

  • Privita din Sistemul Solar, galaxia noastra se vede proiectata pe un cer sub forma unui brau luminos de stele, cunoscut sub numele de Calea Laptelui (Calea Lactee). Nucleul central al Galaxiei are un diametru de cca. 16.300 ani-lumina. Centrul Galaxiei se gaseste in directia constelatiei Sagetatorul. Intreaga Galaxie are diametrul de 90.000 ani-lumina. Soarele si sistemul sau se rotesc in jurul centrului Galaxiei cu o viteza de cca. 250 km/s, efectuand o rotatie completa in cca. 240 milioane de ani, fiind situat la 30.000 ani-lumina de centrul Galaxiei.

Nebuloasa = obiect ceresc difuz, alcatuit din gaze sau din pulberi, aflat in spatiul dintre stelele Galaxiei noastre.

Planeta = termen care denumeste un corp ceresc fara lumina proprie, care se misca in jurul Soarelui sau al unei stele.

Sistem Solar = ansamblu format din Soare impreuna cu totalitatea corpurilor ceresti care se misca in jurul lui.

Stea = corp ceresc cu lumina proprie, de forma aproape sferica, format dintr-o masa de gaze cu temperaturi ridicate datorita reactiilor termonucleare ce au loc in interiorul ei.


Copyright © 2024 IToyo · Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.