Astronomie

Astronomie - Omul si astrele


Probabil Universul s-a format acum 15 miliarde ani.

Cea mai apropiata teorie cosmogonica a zilelor noastre afirma ca in acele vremuri indepartate intreaga materie din Univers se gasea concentrata intr-un "atom primar", o uriasa bula de foc cu fantastica temperatura de 1028 oK. Aici a putut fi punctul de plecare al actualei aventuri universale, sub forma unei gigantice explozii care a declansat expansiunea rapida in Cosmos a materiei (Big-Bang).

Expansiunea Metagalaxiei va continua pe seama energiei dezvoltate de explozia initiala si a energiei radiante, pana cand aceste forte vor fi invinse de atractia gravitationala, care va determina concentrarea materiei Metagalaxiei intr-un nou "atom initial". (In total, acest ciclu este apreciat la 80 miliarde ani).

Odata materia ajunsa intr-un inalt grad de aglomerare, temperatura ar creste rapid pana la valoarea de 10 milioane grade Kelvin, fapt care ar produce "topirea" tuturor formatiunilor stelare si planetare - "Big-Crunch" - si aparitia acestui atom initial care va da din nou nastere Universului.

Cel mai inalt munte din sistemul solar se gaseste pe Marte si se numeste Olympus Mons, cu altitudinea de 25 km (de origine vulcanica). Muntele are la baza diametrul de 600 km, craterul masurand 80 km.

Anul terestru "pierde" cate o zi la fiecare 11 milioane ani.

Tot ce ne inconjoara, si noi insine, suntem rezultatul hazardului, al unirii aleatorii a miliarde de atomi.

Daca Lao-Tze, Buddha, Isus Christos, Mahomed si toti ceilalti fondatori de religii n-au reusit sa dea omenirii o religie universala, o maimuta a realizat aceasta acum 4 milioane de ani.



Varste cosmiceOrdinul de marime
"Anul" supergalactic250 miliarde ani
Rotatia supergalaxiei60 miliarde ani
"Anul" galactic250 milioane ani
Varsta Metagalaxiei > 50 miliarde ani
Varsta Galaxiei noastre15 miliarde ani
Varsta elementelor10 - 15 miliarde ani
Varsta Soarelui10 - 12 miliarde ani
Varsta meteoritilor5 - 8 miliarde ani
Varsta Pamantului6.5 - 8 miliarde ani
Varsta celor mai vechi roci6.5 miliarde ani
Varsta atmosferei6 - 8 miliarde ani
Varsta hidrosferei3 -6 miliarde ani


Va recomand sa cititi integral cartea "Omul si Astrele", scrisa de Mihai E. Serban, aparuta la editura Dacia, Cluj-Napoca.



Copyright © 2024 IToyo · Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.