Astronomie

Astronomie - Zboruri interplanetare


Racheta orbitala = racheta capabila de a se transforma in satelit artificial al Pamantului.

Unitate astronomica = 150 milioane km (distanta Pamant - Soare).

Asteroizi = planete mici care se rotesc in jurul Soarelui

PRIMA VITEZA ASTRONAUTICA (viteza circulara) = viteza minima la care un corp va incepe sa se roteasca in jurul Pamantului fara sa cada pe suprafata lui. Aceasta viteza este de 7.9km/s.

A DOUA VITEZA ASTRONAUTICA (viteza parabolica) = 11.2km/s.

Pamantul se misca cu 29.8 km/s.

Pentru a invinge atractia Pamantului, o nava cosmica trebuie mai intai sa capete o viteza de 11.2km/s, iar dupa aceea, pentru a invinge atractia Soarelui, va trebui sa-si mareasca viteza cu inca 12.3km/s. Deci, motoarele rachetei trebuie sa dezvolte o viteza totala de 23.5km/s.

A TREIA VITEZA ASTRONAUTICA = 16.7km/s.

A PATRA VITEZA ASTRONAUTICA = 31.8km/s (viteza minima de decolare de pe Pamant pentru ca, de exemplu, o racheta sonda, sa se poata apropia din ce in ce mai mult de Soare, fara ca motorul ei sa functioneze dupa decolare).

Durata parcursului Pamant - Luna - Pamant = 9 zile 5 ore 4 minute - 10 zile 19 ore 49 minute.

O raza de lumina vine de la cea mai indepartata planeta a sistemului nostru solar, Pluto, pana la noi in cel mult 7 ore, pe cand de la cea mai apropiata stea vizibila ea "calatoreste" pana la Pamant mai bine de 4 ani.

Zborurile la stele, spre deosebire de zborurile interplanetare, par o chestiune de viitor indepartat.


Va recomand sa cititi integral cartea "De la satelitii artificiali la zborurile interplanetare", scrisa de A. Sternfeld, aparuta la editura Tineretului.




Copyright © 2024 IToyo · Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.